Uitgeverij Brave New Books
ISBN 9789402102994
Omvang 47 pagina’s (e-book)
101 schrijftips van je schrijfcoach (2014)
Iedereen schrijft dagelijks. E-mails, sms’jes, rapporten, notulen, verhalen, gedichten, boeken: non-fictie of fictie.
Mireille Geus, schrijfcoach en winnaar van de Gouden Griffel in 2006, beschouwt schrijven als een kunst, maar ziet het ook als een ambacht. Goed schrijven is kennis en inzicht gekoppeld aan schrijfdiscipline en inspiratie.
Dit boek helpt een schrijver tijdens alle fases van het schrijfproces; voordat je begint, tijdens het schrijven en na afloop.
Mireille is tevens auteur van Zo schrijf je een kinderboek, dat verscheen in de Schrijfbibliotheek van Atlas Contact. 101 schrijftips van je schrijfcoach wordt omschreven als ‘helder en inspirerend’.
Tip 1: Eerst nadenken, dan doen
Weet je nog hoe je als vierjarige de letters van je naam al schreef? Iedereen kan schrijven! We leren het al vroeg.
Dat lijkt goed nieuws, dat iedereen het kan, dat iedereen het doet. Toch is er wel een verschil tussen schrijven en echt schrijven.
De handeling schrijven leren we al heel jong. De activiteit schrijven wordt pas in de laatste jaren van de lagere school aangeleerd. Dan pas ga je nadenken over zoiets als een verhaal, een samenhangend geheel.
Nog later leer je dat er verschillende tekstsoorten bestaan en dat ze verschillende doelen dienen. Een informatieve tekst is anders dan een gedicht.
Mijn belangrijkste tip vertel ik je dus maar meteen in het begin. Denk na voordat je gaat schrijven!
Voor je het weet heb je veertig bladzijden vol en weet je nauwelijks nog wat er staat en zeker niet hoe je het kunt verbeteren als je er niet zo tevreden over bent. Om dan overzicht te houden en te krijgen is een veel grotere klus dan wanneer je nog niet begonnen bent met schrijven.
Kom NU al te weten wat je straks gaat doen en waarom. De belangrijkste eerste stap is nadenken vóór je begint.
Schrijven begint in je hoofd. Je kunt dus heel goed bezig zijn met een artikel of een boek terwijl je in de tuin werkt, in de zon zit, onder de douche staat – daarom hebben schrijvers zo’n fijn leven. Je leeft eigenlijk dubbel!