Zo schrijf je een kinderboek

Uitgeverij Atlas Contact
ISBN 9789045705927
Omvang 128 pagina’s

pijl2.png
 
 

Zo schrijf je een kinderboek (2013)

Droom jij van een carrière als kinderboekenschrijver? Lees dan Zo schrijf je een kinderboek van bekroond auteur en schrijfcoach Mireille Geus.

In 20 stappen loodst Mireille je door het schrijfproces. Je ontdekt welke essentiële vragen je jezelf moet stellen voor je begint met schrijven, hoe je een plot ontwikkelt, wat je moet doen om een personage geloofwaardig te maken en nog veel meer.

Natuurlijk staan in dit boek ook veel schrijfoefeningen en voorbeelden uit de jeugdliteratuur. En op de laatste bladzijde geeft Mireille haar pen door aan jou en kun je beginnen aan jouw eigen kinderboek.

 

Leesfragment

Deel 1. Het begin: hoe bedenk je een kinderboek?

‘Weinigen schrijven zoals een architect bouwt. Verreweg de meesten schrijven zoals men domino speelt.’
Arthur Schopenhauer

Je gaat een kinderboek schrijven. Eindelijk. Je hebt er al een hele tijd zin in. Nu ben je er klaar voor. Het huis is opgeruimd, je bureau ziet er keurig uit, de punten van al je potloden zijn geslepen en er ligt een nieuwe cartridge klaar. Je telefoon staat op stil. Het uitstellen is afgelopen. Vandaag, nu, ga je beginnen.

Dus je gaat zitten voor je laptop, het lege scherm voor je, potlood en papier ernaast. Wat had je ook weer bedacht? Je typt een eerste regel en kijkt naar je scherm. Is dat goed? Eerder had je zoveel leuke ideeën. Waar zijn ze nu? Je kijkt even op Facebook. Maar nee, nee, je gaat dus een boek schrijven, vandaag. Een kinderboek, een spannend en grappig en een beetje ontroerend boek voor kinderen.

Hier begint voor veel schrijvers het dominospelen. Je legt bij iets aan dat op het eerste oog past en zo speel je het spel. Het groeit vanzelf. Schrijvers beginnen met een regel, die regel wordt een alinea, die alinea wordt een deel van een hoofdstuk, vervolgens een compleet hoofdstuk en dan ontstaat er een volgend hoofdstuk totdat de schrijver niets meer weet en dat is dus het einde van het boek.

Aan het einde van dit proces lees je het geheel een keer door en schrap je dubbele informatie, een enkele dialoog kan wat scherper, de taal- en spelfouten worden verwijderd en dan kan het eigenlijk wel naar een uitgever. Eens kijken wat die ervan denkt.

Er zijn niet zoveel mensen die het lukt om zo te debuteren. Een kinderboekenuitgeverij geeft maar een beperkt aantal titels per jaar uit. Vaak van al publicerende auteurs uit hun fonds. Maar ze willen ook graag nieuwe talenten en nieuwe geluiden de wereld in helpen, dus lezen ze de ingestuurde manuscripten van de vele mensen die willen debuteren met belangstelling. Vaak weten ze al na het lezen van één pagina of ze interesse hebben. Of ze het de moeite waard vinden om door te lezen. En heel erg vaak, te vaak, is dat niet zo. Mocht je dus een afwijzing krijgen, dan ben je niet alleen. Het hoort erbij.